• Gierzwaluwen in Waardenburg

Gierzwaluwen in Waardenburg

Hoog boven het kantoor van Blom Ecologie maken gierzwaluwen acrobatische vliegbewegingen. De gierzwaluw (Apus apus) is weer voor een periode van drie maanden in Nederland. Door deze specifieke verblijftijd wordt de gierzwaluw ook wel de ‘100-dagen vogel’ genoemd. De zwaluwen die we zien komen van Kasteel Waardenburg.

De gierzwaluw brengt na de nestperiode zijn hele leven in de lucht door. De vogels komen alleen nog aan ‘land’ voor hun eigen broedsel. De nesten worden gevonden in gaten en onder daken van hoge gebouwen. De broedperiode loopt van half mei tot eind juni.

Op nog geen kilometer hemelsbreed van ons kantoor ligt op het landgoed Waardenburg en Neerijnen het kasteel Waardenburg. Tijdens de restauratie van het kasteel in 2009 is rekening gehouden met de populatie gierzwaluwen die er jaarlijks broedde. Onder de daken zijn nieuwe nestplaatsen gecreëerd wat leidde tot een toename van de populatie van 40 naar 70 individuen. Momenteel bevindt er zich de grootste bekende populatie gierzwaluwen in een gebouw in Nederland.

Enkele gegevens zijn ontleend aan ‘Gierzwaluwen Kasteel Waardenburg nemen een grote vlucht’ De Levende Natuur 114, nummer 3.