Project

Natuurontwikkeling Hardinxveld

Door de gevolgen van klimaatverandering komt het watersysteem in de Alblasserwaard onder druk te staan. De huidige waterniveaus zijn steeds moeilijker te beheersen met de twee gemalen in Kinderdijk. Daarom is er een nieuw plan ontwikkeld om het waterbeheer te verbeteren en de polder beter te beschermen. Een nieuwe verbinding tussen de Giessen en de Beneden-Merwede zal een robuuster systeem creëren, waardoor het water niet langer alleen via Kinderdijk hoeft te worden af- en aangevoerd. Dit maakt het eenvoudiger om de waterpeilen in de polder te beheersen en vermindert de noodzaak om oeverkades langs bestaande watergangen te verbeteren.

Waterschap Rivierenland heeft in samenwerking met diverse stakeholders een integraal gebiedsplan opgesteld voor het buitengebied ten oosten van Hardinxveld-Giessendam. In dit plan wordt gewerkt aan diverse meekoppelkansen voor de natuur zoals een faunapassage voor onder andere een otter, de ecologische inrichting van een waterbergingsgebied en de aanleg van circa 3 hectaren bos ter compensatie van bos wat door de ontwikkeling verloren gaat.

Blom Ecologie is bij dit project betrokken als adviseur voor de inrichting van de boezem als ecologische verbindingszone en van het watercompensatiegebied. Concreet betreft dit het geven van adviezen voor de beplanting maar ook adviezen wat betreft variatie in structuren (met name voor het watercompensatiegebied). Daarnaast adviseren wij voor de boscompensatie waarbij we het nieuwe bos laten aansluiten bij het klei-op veen gebied door dit bos op het ruigt-elzenbos te laten aansluiten. Daarnaast zetten wij, waar mogelijk, in op verlanding van bestaande kavelsloten om het gebied natter te maken en daardoor geschikter voor de bestaande grienden die als gevolg van verdroging momenteel een lage natuurwaarde hebben. Vernatting van het gebied is ook gunstig voor het aanslaan van de bosopstand en het vergroten van de natuurwaarde hierin.

Andere projecten: