Project

Grote modderkruiper in Boskoop

In Boskoop is een bedrijventerrein gelegen die omringd is met agrarische percelen en kavelsloten. Het bedrijf wil uitbreiden op de agrarische percelen waardoor er enkele kavelsloten gedempt zullen worden. In eerste instantie lijken agrarische percelen met omringende sloten misschien niet interessant voor flora en fauna. Maar ook hier kunnen wel degelijk beschermde soorten voorkomen.

Blom Ecologie heeft de sloten onderzocht en is daarbij gestuit op de aanwezigheid van de grote modderkruiper. De grote modderkruiper is een vissoort welke ondiepe wateren met een dikke modderlaag prefereert. Deze soort houdt zich overdag verscholen waardoor de aanwezigheid aantonen door middel van scheppen met een net een erg lastige opgave is. In dit geval is daarom gekozen voor onderzoek middels de environmental DNA-methode (eDNA). Dieren laten middels urine, uitwerpselen, huidcellen, haar of geslachtscellen hun DNA achter in de omgeving waarin ze leven. Door het unieke oplossende vermogen van water worden deze stukjes DNA verspreid over een groot wateroppervlak. Door watermonsters te verzamelen en te analyseren op de aanwezigheid van DNA kan het voorkomen van een doelsoort worden aangetoond.

Gezien er met het project leefgebied van de grote modderkruiper verloren gaat, wordt dit op een andere locatie gecompenseerd. Blom Ecologie heeft een inrichtingsplan opgesteld om alternatief leefgebied te creëren met een grotere oppervlakte en van betere kwaliteit als de originele situatie. Bovendien worden de aanwezige grote modderkruipers in de te dempen sloten afgevangen en verplaatst naar het nieuwe leefgebied. Op deze manier gaat de soort er toch nog op vooruit ondanks de beoogde ontwikkeling.

Andere projecten: