• Egelweekend 2013

Egelweekend 2013

De egel (Erinaceus europaeus) is een van de bekendste zoogdieren in ons land. Wie heeft er geen gezien? Met zijn kleine kraaloogjes, waggelpootjes en stekelige huidje heeft hij al menig hart gestolen. Desondanks is de egel een echt roofdier. ’s Nachts scharrelt hij door tuinen, langs wegen en door het struweel op zoek naar insecten. De egel heeft een goed gehoor en reukvermogen wat prima van pas komt bij het zoeken naar slakken, wormen, kevers, rupsen en andere insecten.

Egels zijn erg kwetsbare dieren. Jaarlijks vallen naar schatting alleen al tussen de 100.000 en 300.000 verkeersslachtoffers in Nederland. De meeste slachtoffers worden gevonden in juli. Waarschijnlijk komt dit omdat mannetjes dan op zoek gaan naar vrouwtjes voor de voortplanting. De grotere afstanden leidden tot een hoger overrijdingsrisico. Ook de hormonale toestand speelt wellicht een afleidende rol.

De zoogdiervereniging wil graag een beter beeld krijgen van het voorkomen van de egel in Nederland. Speciaal hiervoor wordt op 21 en 22 september 2013 het derde Egelweekend georganiseerd. In het Egelweekend kunt u al uw waarnemingen van levende en dode egels van middels een handige invoermodule doorgeven. Check: www.zoogdiervereniging.nl/egelweekend

 

Auteur: Johan Blom